25.7.16

Bila Isnin Sentiasa Bawa Kekalutan

Hari ini tertinggal tubing medela FS kat rumah.
Pinjam bp staff untuk legakan bengkak susu... it just didn't work and i had to resort to marmet.

Now bengkak balik and i dont think i can have another round of marmet because it will take more than half an hour just for 3oz of milk.

Ya. Baliklah rumah dalam kesakitan.

Cahaya,

Ini pengorbanan mami untuk kamu ye.

13.12.14

Tips Atasi Nafsu Makan

Salam Kasih Sayang Semua,

Seminggu dua ni memang tak berapa sihat. Batuk yang dah berbulan lamanya. Baru je acah-acah nak gi jumpa specialist tetiba 'dia' hilang. Lupa nak minum air 2 liter sehari 'dia' datang balik. Jadi kesihatan ada sedikit terganggu walaupun makan vitamin setiap hari dan jaga pengambilan makanan.

Motifnya nak cerita tu... ye... kita manusia biasa. Jangan ingat makan vitamin atau jaga makan takkan kena sakit. Kena ambil kira persekitaran, weather and who we mingle around with. Itu juga contribute to our welness. Sekurang-kurangnya pengambilan vitamin mengurangkan kesan virus atau bakteria yang singgah dalam badan. 

"Emp... ambik vitamin pun sakit jugak... baik tak payah makan vitamin... buang duit jugak"

Kena ingat kawan-kawan... kita kena ikhtiar atau usaha untuk sihat. Kalau jatuh sakit juga itu semua bukan lagi di bawah aturan kita. Kalau percaya ada tuhan... ingatlah kuasa 'DIA' melebihi segala-gala. Kata kuncinya USAHA. 

USAHA untuk sihat

Selebihnya tawakkal.

Since kdd tak berapa sihat ni... sambil dok saja-saja tu gigih cari tips untuk atasi nafsu makan. Ini semua untuk suami kdd yang masih beratkin dan juga untuk kdd yang makin membesar bagaikan juara ni...

So i found this in kevinzahri.com. Jadi nak jugak masukkan dalam entry diri sendiri so i can refer to it again and again and again and again... (berapa kali again daaaa...)

10 Tips Mengatasi Nafsu Makan
  1. Makan setiap 3-4 jam! 
    Ini adalah tip mengatasi nafsu makan yang paling penting. Kenapa? Sekiranya anda makan dengan kerap, nafsu makan tiada chance untuk bergelora;

  2. Minum air sepanjang hari. Secara semulajadi, air dapat mengurangkan selera anda untuk makanan bergula. Also, air tidak mengandungi apa2 kalori – jadi tak kira banyak mana anda minum, ia tidak dapat meningkatkan berat badan anda!

  3. Senaman memang berkesan. Senaman mengeluarkan endorphins yang dapat suppress selera makan anda. Aktiviti senaman juga umpama reminder kepada komitmen anda untuk stay in shape.

  4. Jangan Layan Stress! 
    Stress atau tekanan hidup memainkan peranan besar dalam mempengaruhi nafsu makan. Ramai sering mencari makanan ketika stress. My adice: carilah hobby alternatif yang bole berperanan sebagai stress buster! Lawan stress …jangan layan!

  5. Elakkan gula substitute 
    Walaupun artificial sweeteners tidak mengandungi apa2 kalori, ia sebenarnya boleh meningkatkan keinginan anda untuk gula biasa. Jadi berhati-hati.

  6. Jangan biar kebosanan menguasai diri. 
    Perasaan bosan biasanya punca nafsu makan yang tidak terkawal. So jangan biarkan hidup anda bosan hahah … sertai aktiviti-aktiviti yang anda gemari. Tidak semestinya bersukan atau bersenam. Buatlah apa yang mengembirakan anda. Yang pasti, tiada sesiapa suka kehidupan yang membosankan!

  7. Tidur yang cukup.
    Terdapat satu kajian mengatkan bahawa kurang tidur meningkatkan nafsu makansan bergula seseorang. Betul ataupun tidak, ia adalah satu lagi sebab untuk pastikan anda memenuhi tidur lapan jam sehari.

  8. Buah Epal 
    Sebiji epal besar mengandungi 5g serat (fiber). Also, gula buah-buahan seperti epal tidak mempengaruhi blood sugar levels seperti gula biasa .. and sekiranya anda mempunyai pilihan, pilihlah epal hijau kerana ia kurang gula berbanding epal merah.

  9. Kosongkan peti sejuk. 
    Ketahuilah trigger nafsu makan anda. Sekiranya anda gemar coklat, jangan penuhi peti sejuk anda dengan pemangkin nafsu anda. Buang apa yang tidak membantu dan hanya simpan makanan di rumah yang “baik” untuk anda.

  10. Tunggu! 
    Yup kadang-kadang anda hanya perlu menunggu dan nafsu makan dan bereder. Macam pada bulan puasa di mana nafsu makan datang dan hilang sepanjang hari.
Nak tambah sikit ni. 

Memang betul apa yang kevin zahri cakap bagi point no 5. elakkan gula subsititute/ gantian. Dah dekat dua minggu suami kdd stop induction... berat terakhir lepas induction ialah 84kg dr 92kg dan dua hari lepas timbang masih 84kg. (selepas 2 minggu stop induction)

Rahsianya... elakkan gula. Dia dah makan nasi... dalam kuantiti yang kecil. Kalau ikutkan dah macam haram Atkins tu... but i have my own diet program for him. Jenis yang suka makan nasi memang susah nak hilang rasa craving for rice hence i sort to trying kevin zahri diet. I don't want to be too rigid on applying atkin diet on him. Because i don't want him to give up.

We will see how it works. Insha allah dah sihat nanti kdd akan paksa suami exercise dgn kdd sama-sama kat jogging track ampang near Kelab Darul Ehsan Golf Club tu. That place has a special place n my heart sebab di situlah bermulanya projek kurus kdd yang banyak memberi kebaikan untuk kami berdua.

Till then.

21.11.14

Sakit Kepala Sebab Angin atau Kolestrol?

Badan saya memang mudah masuk angin.

Every meal times perut mesti diisi ikut masa or else mulalah perut masuk angin, loya, dan mudah nak marah. Pantang lambat sikit je... angin. Kalau breakfast makan ala kadar je... lunch kena awal. Breakfast terlalu sikit... pun boleh masuk angin. Sebab itu saya akan elakkan makan segala jenis mee di waktu pagi. Khuatir badan masuk angin yang kesudahannya satu hari tak boleh buat apa satu kerja pun!

Sampailah saya mula berkenalan dengan Alfalfa... masalah angin dalam badan dah jarang menyerang. A lot of people would ask me what makes me think Alfalfa is the remedy of sakit kepala sebab angin... Simply because the ingredients in Alfalfa.

Dengan kandungan 




 saya amalkan urut badan setiap bulan. Sebab badan dah manja jadi kena manjakan tiap-tiap bulan.

Projek Kurus Gaya Diet Atkin dan Multivitamin

No... i'm not on atkin diet regime but pretty much involve in it when my other half voiced out his intention to try on that. And I always believe the key to a successful diet to shed few kgs of lemak degil dari badan ialah we must fully equipped with knowledge of the diet we choose and mentally prepared for any side effect during those period.

Minggu lepas which is 11 November to be exact bermula lah diary diet atkin untuk suami saya. To be frank... besar dugaan untuk kurus dan start eating healthy. I printed out DA guide and let my husband read it. The first week wasn't easy. On his part and so my part. Setiap hari saya memerah otak memikir menu yang sesuaiuntuk beliau. Being 'orang sukan makan' nak dipasangkan dengan diet atkin sebenarnya adalah sesuatu yang memerlukan motivasi yang tinggi. Banyak sangat pantang larangnya terutamanya semasa mengikuti Fasa 1 iaitu induction phase kerana fasa ini adalah merupakan fasa paling penting dalam diet atkin.

"Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak "
 Excerpt from Bicikut Diet

Kadang-kadang kesian dengan my OH because all of sudden his diet, his eating habits changed to 360 degree. Cuma nasib baik lah dia agak kental melawan nafsu makan walaupun kadang-kadang saya sebagai 'penjaga makan' beliau annoyed with his endless questions like "can i eat this?" "can i eat that?" "when is this phase is going to over?" and many more question that almost drive me nuts.

Some of the menu i prepared for him are:

Breakfast : Telur separuh masak/ Ommelette/

Lunch : Ayam Goreng/ ayam panggang/ Sup Ayam dan Sayur-Sayur goreng, rebus atau stim

Dinner : Chicken/ Beef Teppanyaki / Chicken/ Beef Satey with sunny side up and lots of veges

dan semua menu itu adalah dihidangkan tanpa sebijik nasi!

Satu minggu sudah cukup menguji kesabaran kami berdua. My OH berhadapan dengan cabaran mengekang nafsu makan dan I myself is in the battle too, cracking my head in search of good and delectable recipe for his diet because I don't want him to quit this at week 2 due to limited choices of food.

Hari selasa lepas genap seminggu diet ini berlangsung dan kesannya sangat menggalakkan when he managed to shed almost 6kgs!!! Itupun mulut ni tak henti membebel each time i found out he failed to finish the plain water yang I gigih prepare masuk beg sebagai bekalan ke ofis. 

8.9.14

Kelebihan Garlic atau Bawang Putih Untuk Kesihatan

Garlic atau lebih dikenali sebagai bawang putih adalah merupakan bahan utama dalam masakan melayu, india dan cina.

Mengandungi bahan aktif seperti alliin yang boleh didapati dalam garlic segar, allicin, diallyl disulphide yang mengeluarkan bau seperti sulfur dan juga ajoene menjadikan bawang putih sejenis makanan yang mempunyai khasiat yang pelbagai.

Garlic secara scientifiknya dapat membantu :
  • Mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan triglycerides (lemak di dalam darah). Garlic juga membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL)
  • Mengurangkan kemungkinan darah menjadi beku (blood clot). Risiko darah beku adalah disebabkan gaya hidup individu seperti merokok, stress kerana kerja, diet atau pemakanan makan berlemak serta pencemaran udara.
  • Membantu mencairkan blood clot yang sedia ada. Ini mengurangkan risiko serangan angin ahmar.
  • Mengurangkan berlakunya proses atherosclerosis (pembentukan plak di di dalam arteri)
  • Mengurangkan tekanan darah.
  •  Membantu mengawal kanser. Garlic melindungi dari kanser dengan cara  menyekat pengeluaran nitrosamine, menguatkan sistem imuniti pengambil garlic dan sebagainya.
  • Membantu merawat masalah resdung, selsema dan sinus.
  • Membantu bagi mereka yang menghadapi masalah sembelit.
  • Memperbaiki sistem penghadaman kerana garlic berupaya membunuh bakteria yang tidak baik di dalam perut dan usus.
  • Kandungan sulfur di dalam garlic mempunyai ciri-ciri antibiotik dan antifungus yang dapat membantu menyelesaikan masalah kulit seperti psoriasis dan jerawat.
  • Membantu mengurangkan masalah rheumatoid arthiris (sakit sendi).
  • Mengurangkan kadar gula dan baik untuk pengidap kencing manis.
Jika anda mempunyai masalah seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh bertanya dengan saya kebaikan Garlic Complex keluaran Shaklee dengan menghubungi saya dan harga untuk 60 biji tablet ialah RM47 sahaja! Murahkan?



Kalau nak lebih murah ask me further!

Cik Dee
011-3244 6694
Email: kicikenot@gmail.com

2.9.14

Permulaan Kepada Rehat Yang Panjang

I am a mother of two. A working mother.

Where life is considerably hectic ever since i started commuting quite far from home to work early this year. My daily routine has changed to 360 degree. From easy breezy to a total chaotic, from 15min to work to 1hr and 45 mins to work, from waking up at 6.00am to 4.00am everyday, from this sentence "biiiiikkkk (my mil maid) ... tolong saya itu, ini" to the newly found fave sentence "B (my other half) ... tolong i itu, ini, 

Semput, terkejar-kejar, nak pengsan, pening semuanya ada kerana sepanjang 6 tahun tinggal bersama mertua my life was so easy.

Belum sampai sebulan badan dah mula demanding. Lethargic is the right word. Kepenatan yang melampau kerana hidup yang terkejar-kejar sepanjang hari bekerja dan juga hujung minggu. Dan tanggal 28 Januari tahun ini saya kembali mencari pemakanan tambahan yang sesuai untuk membantu ketahanan badan to suit my lifestyle.

Shaklee bukanlah baru bagi saya. I started consuming shaklee four years ago bagi merealisasikan impian penyusuan badan secara eksklusif ketika khaleel berumur 1 tahun. Back then i used shaklee merely for  breastfeeding purpose and wasn't really keen to use it for bones, kesihatan wanita and what not sebab kurang kesedaran untuk semua tu.

And after 4 years... i finally came back for shaklee. It's not for breastfeeding alone anymore (as i'm no longer a latching hub; my youngest is four this year), it's now for my whole family and who knows it might generate some income for my endless needs and wants.