8.9.14

Kelebihan Garlic atau Bawang Putih Untuk Kesihatan

Garlic atau lebih dikenali sebagai bawang putih adalah merupakan bahan utama dalam masakan melayu, india dan cina.

Mengandungi bahan aktif seperti alliin yang boleh didapati dalam garlic segar, allicin, diallyl disulphide yang mengeluarkan bau seperti sulfur dan juga ajoene menjadikan bawang putih sejenis makanan yang mempunyai khasiat yang pelbagai.

Garlic secara scientifiknya dapat membantu :
  • Mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan triglycerides (lemak di dalam darah). Garlic juga membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL)
  • Mengurangkan kemungkinan darah menjadi beku (blood clot). Risiko darah beku adalah disebabkan gaya hidup individu seperti merokok, stress kerana kerja, diet atau pemakanan makan berlemak serta pencemaran udara.
  • Membantu mencairkan blood clot yang sedia ada. Ini mengurangkan risiko serangan angin ahmar.
  • Mengurangkan berlakunya proses atherosclerosis (pembentukan plak di di dalam arteri)
  • Mengurangkan tekanan darah.
  •  Membantu mengawal kanser. Garlic melindungi dari kanser dengan cara  menyekat pengeluaran nitrosamine, menguatkan sistem imuniti pengambil garlic dan sebagainya.
  • Membantu merawat masalah resdung, selsema dan sinus.
  • Membantu bagi mereka yang menghadapi masalah sembelit.
  • Memperbaiki sistem penghadaman kerana garlic berupaya membunuh bakteria yang tidak baik di dalam perut dan usus.
  • Kandungan sulfur di dalam garlic mempunyai ciri-ciri antibiotik dan antifungus yang dapat membantu menyelesaikan masalah kulit seperti psoriasis dan jerawat.
  • Membantu mengurangkan masalah rheumatoid arthiris (sakit sendi).
  • Mengurangkan kadar gula dan baik untuk pengidap kencing manis.
Jika anda mempunyai masalah seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh bertanya dengan saya kebaikan Garlic Complex keluaran Shaklee dengan menghubungi saya dan harga untuk 60 biji tablet ialah RM47 sahaja! Murahkan?



Kalau nak lebih murah ask me further!

Cik Dee
011-3244 6694
Email: kicikenot@gmail.com

No comments: